Grasmatten sproeien: waarom is het zo belangrijk?

Voor een mooi groengekleurd gazon is het van belang om uw grasmatten te sproeien en goed te onderhouden. Wanneer u niet of onvoldoende sproeit zal de grond uitdrogen. Daardoor groeit het gras amper en krijgen mos en onkruid de kans om op te komen. In dit artikelen vertellen we hoe en wanneer u de grasmatten het best kan sproeien.

Gras sproeien met een waterhaspel
Op het land gebruiken we waterhaspels om het gras van voldoende water te voorzien voor goede groei.

Hoe en wanneer kunt u uw grasmatten het beste sproeien?

Hoe vaak u uw grasmat moet besproeien om deze in een mooie conditie te krijgen is afhankelijk van verschillende zaken. Zo zijn de vochtigheid van de grond, het soort grond en de leeftijd van het gazon van belang. Als basis kan uitgegaan worden van tweemaal in de week, al is dat bij hevige regenval uiteraard niet nodig. Besproei het gazon bij voorkeur vroeg in de ochtend. Op die manier kan het gras de hele dag profiteren van het verkregen water.

De manier waarop u het gras water geeft maakt niet zo heel veel uit. Dat kan bijvoorbeeld met een vaste installatie, een zwenksproeier of simpelweg met een tuinslang.

Besproei pas aangelegd gras vaker

Indien u nieuwe grasmatten gaat laten leggen, of deze juist recent heeft laten leggen, dan is het van belang vaker te sproeien. De eerste 4 tot 6 weken mag het gras zeer regelmatig besproeid worden. In sommige gevallen zelfs meerdere malen per dag.

Plassen door het sproeien van de graszoden

Als de grond uitgedroogd is kan het gebeuren dat bij het sproeien van het gazon water blijft liggen. Dat komt doordat de grond en de wortels in dat geval niet de capaciteit hebben om het water op te nemen. De oplossing is om de grond de beluchten. Dat doet u door gaatjes in de grond te maken en deze met zand te vullen. Op die manier kan het water beter bij de wortels van het gras komen.

Heeft u vragen over het besproeien van grasmatten, of over grasmatten in zijn algemeen? Neem contact met ons op en we helpen u graag verder.